(Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

by admin on July 18, 2011

in Gambar Sejarah

  • Sharebar

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

Hari ini kami berbesar hati nak berkongsi koleksi gambar wang lama Malaysia yang pernah digunakan sebelum era Malaysia mencapai kemerdekaan iaitu pada zaman kolonial British. Wang lama ini makin disimpan makin berharga…….

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

Ini pula gambar wang lama Malaysia yang digunakan selepas kita semua mencapai kemerdekaan. (Minat pula kami dengan wang lama $5 di bawah ini)

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

Manakala, di bawah ini merupakan koleksi wang lama yang kita gunakan sebelum kerajaan Malaysia memansuhkan penggunaan simbol $. Satu ketika dahulu siapa yang terima duit $500 atau $1000 yang tulen memang senyum kepuasan, tetapi siapa yang terima wang lama yang bernilai tinggi ini dalam versi palsu alamat menangis tak berlagulah jawabnya….

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

Wang Lama zaman Jepun dulu, inilah yang dinamakan duit pisang. Pernah guna di Malaysia masa zaman pendudukan Jepun dulu.

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

Duit peringatan bernilai RM1

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

Dan ini pula antara duit syiling yang pernah digunakan.

grey (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

P/S : Siapa di sini yang mempunyai hobi menyimpan wang lama, ada koleksi anda yang terdapat dalam senaraian di atas?

pixel (Gambar) Wang Lama Malaysia. Ada Yang Masih Simpan Lagi?

{ 40 Komen Bernas… Telah Dikongsikan Setakat Ini. Pandangan Anda Pula? }

1 bibisufian July 31, 2011 at 12:37 pm

gambar duit rm 20 lama xde ke..??

  

Reply

2 ERIE 0001 October 19, 2012 at 2:53 pm

saya ada

  

Reply

3 muniandy August 7, 2011 at 4:05 pm

i nak beli duit lama RM5 blh tak?

  

Reply

4 Shahfatah September 13, 2012 at 5:03 am

Saya punyai Pelbagai Koleksi Duit Lama :
call saya untuk
beli duit rm5 lama/ dan pelbagai koleksi duit lama .
Harga rm500 sahaja.. ok.

(shahfatah : 014-5378592

  

Reply

5 Shahfatah September 13, 2012 at 5:11 am

Saya punyai Pelbagai Koleksi Duit Lama :
call saya untuk
beli duit rm5 lama/ dan pelbagai koleksi duit lama .
Harga rm500 sahaja.. ok.

(shahfatah : 09-86370767) *

  

Reply

6 ERIE 0001 October 19, 2012 at 2:55 pm

saya ada rm5 lama

  

Reply

7 syahirah hidayah August 9, 2011 at 2:42 pm

wang ringgit lama, saya pun ada..duit brunai pun ade,,,koleksi duti byk…duit syiling..dan mcm2 lagi,,spe nk beli,,bleh call no ni..
0163848954:encik hidayah

  

Reply

8 ajai September 10, 2011 at 8:02 pm

saya nak tahu duit lama note 10 ringgit tulisan SEPULUH..

  

Reply

9 rider bob October 7, 2011 at 11:09 pm

Salam pecinta wang lama..Aku masih lg simpan duit kertas lama zaman jepun mcm kat atas (gmbr pokok pisang)..cuma hilang 1/4 jer tak tau mana pergi..dan jugak syiling lama pelbagai negara..klo ada sapa2 berminat nak tengok & beli boleh tengok dlm FB aku..harga mengikut pasaran..

  

Reply

10 elise October 14, 2011 at 2:35 pm

x simpan pn duit2 ni.. masa tu masi kecik.. mana dpt simpan duit mcm ni hehe

  

Reply

11 itsham January 15, 2012 at 1:03 am

saya ada perbagai koleksi duit lama… contoh 20 ringgit .1 ringgit syiling kertas keluaran pertama n kedua..1/4 SEN 1 sen.. 1sen gambar keris di belakang.. duit zaman jepon.. dan banyak lagi… yang berminat bleh email …itsham1977@yahoo.com..

  

Reply

12 alvin January 17, 2012 at 12:01 am

saya ada duit sa-puloh sesiapa yang berminat boleh hubungi saya di nombor 0195818143

  

Reply

13 dany January 22, 2012 at 4:56 pm

bpe Bnm Snggp byr lo koRg bg kat die?? Aq jg ad smpn wg s10 sapuloh ringgt cpe nak contac ar

  

Reply

14 qaini January 29, 2012 at 1:59 am

pernah tgk duit rm20 lama. sayang da x nmpak terus duit uh. skrg ad duit rm 1, 5 n 10 je wat collection. :)

  

Reply

15 farz February 10, 2012 at 5:56 pm

my family ribuan koleksi syiling dan notes lama, sesiapa yg ingin lengkapkan koleksi mungkin boleh emelkan ke far_gurl7@yahoo.com, aman tau ada yg dicari…dalam proses untuk upload dan buat blog solely for selling coins & notes …;) some of them since 1926 coins, banyak sebelum 1950 jugak

p/s: btw, ada dalam simpanan sa-puloh, duit pisang, queen elizabeth the second kat atas nu…;p

  

Reply

16 ayem putra March 14, 2012 at 2:47 am

saya ada duit 10 sen tahun 1940,mahu dijual.,
rahim.shahran@yahoo.com

  

Reply

17 ohm panglima kapak silang March 19, 2012 at 8:55 am

sy ada simpan koleksi $1 lama seperti duit $5 yg ada didalam gambar duit lama malaysia

  

Reply

18 MD Azman October 19, 2012 at 2:18 am

Boleh sy tgk koleksi duit awk?

  

Reply

19 norel March 24, 2012 at 10:07 pm

saya ada menjumpai duit syiling lama yang ditengah ada bulatan dan bertulisan arab. ia juga diperbuat dari timah.ttp saya masih tidak tahu asal usul duit tersebut.

  

Reply

20 mat March 26, 2012 at 5:23 am

saya ada yg 5 ringgit tu,pastu yg 4 segi tu 1 cent.hehe..

  

Reply

21 fieza August 24, 2013 at 12:36 pm

Saya pun ada duit mlysia syiling rm1 thun 1971 n mcm2 negara ada…sapa nk tgok email saya

  

Reply

22 logesvaran April 11, 2012 at 9:20 am

sy ada duit syilling lama rm 5 ringit syilling dan duit zaman brithis dan malayan tahun 1942, sesiapa berminat cal 016-3016990

  

Reply

23 cip eita April 17, 2012 at 7:49 pm

saya ada juga simpan duit lama rm 1 dan 50sen lama

  

Reply

24 cip eita April 17, 2012 at 7:53 pm

sesiapa yang berminat boleh hubungi saya 0139098187 untuk rm1 dan 50sen lama

  

Reply

25 wan May 6, 2012 at 3:05 am

hye…
i want ask for rm100 ismail ali how much?
pls msg me or emel me safura_8989@yahoo.com or 0129442236..
tq

  

Reply

26 emie May 31, 2012 at 12:21 am

sy ada syiling lama.. thun 1823…. tp xthu nk bt pe2.. huhuuu

  

Reply

27 zul June 11, 2012 at 9:16 pm

saya ada pelbagai jenis duit syiling lama, 1 sen, 1/4 sen, 1/2 sen, 3/4 sen serta wang 1 sen keluaaran british, duit syiling 100 tahun getah pun ada.. termasuk juga wang kertas pokok pisang jepun, tapi semuanya tidak dijual, hanya untuk tatapan sahaja.. sila tengok kat profil fb saya zulkefly baharom

  

Reply

28 sham polis June 19, 2012 at 12:36 am

saya ada simpan duit lama zaman kuno pun ada ….ada yg minat sms saya 019.5594438

  

Reply

29 sham polis June 19, 2012 at 12:39 am

saya simpan syiling lama termasuk zaman kuno pun ada …ada minat? sms saya 0195594438.ipoh mali

  

Reply

30 Pencinta Sarawak June 25, 2012 at 2:56 pm

Pernah tak tengok duit rm1000.00??kalau rm100.00 biasa je kan..yang ni rm1000.00..haha..nak tahu lebih lanjut,hubungi saya,0198902505.

  

Reply

31 zarul July 8, 2012 at 12:44 pm

duit 50sen lama tahun 1976 x sama ker dgn 50sen 1968…saya ada 1

  

Reply

32 maya pagang July 23, 2012 at 12:29 pm

saya ada duit getah..

  

Reply

33 MOHD AZHAR BIN RAZALI August 5, 2012 at 7:56 am

sya pn ada jga duit 5 kertas no siri A333181.yg ada gmbar harimau.brminat tel sya 0134772635

  

Reply

34 MOHD AZHAR BIN RAZALI August 5, 2012 at 8:01 am

lupa pla nk gi tau.du
it 2 zaman ismail mat ali.

  

Reply

35 rose September 13, 2012 at 10:04 pm

saya nak beli duit lama malaysia dengan orang yang tinggal di Bintulu,Malaysia.Sebab saya tinggal di Bintulu.Kalau ada boleh call 0168693381

  

Reply

36 nadir October 6, 2012 at 12:33 pm

sye de wang kertas rm 10 lame.,tahun 90 an.,low spe berminat col je sye 017-771 9430 -nadir..

  

Reply

37 mr low June 8, 2013 at 4:28 am

nak beli duit lama boleh call saya 0166222228

  

Reply

38 affi July 22, 2013 at 11:30 pm

saya ada koleksi duit lama bernilai 20 sen 1941 zaman goerge vi

  

Reply

39 affi July 22, 2013 at 11:33 pm

saya ada koleksi duit lama bernilai 20 sen tahun1941 gambar goerge vi berminat blh hubungi 0175229113

  

Reply

40 is August 17, 2013 at 12:11 am

saya ada duit 10 sen yang atas sekali tu . berapa harga market dia sekarang ?

  

Reply

Respon Anda? Kongsikan Ulasan Bernas Anda & Berdiskusi Dengan Pembaca Lain Di sini

Previous post:

Next post: