(Gambar) Kulit Buku Dari Kulit Manusia..

by admin on August 30, 2012

in Gambar Aneh

  • Sharebar

Aneh tapi nyata, dalam catatan sejarah ada sekumpulan buku dengan sampul menggunakan kulit manusia. Hal ini pernah dipraktikkan sekitar abad 17 hingga abad 19. Di bawah ini 4 buah buku yang dimaksudkan.

Garnet A Jesuit dan Konfederasi Nya (1606)

1 (Gambar) Kulit Buku Dari Kulit Manusia..

Para Plotter adalah sekumpulan pemberontak Katolik yang di tahun 1605 cuba untuk membunuh Raja Protestan James I dari Inggeris, putra sulungnya. Rencana mereka dengan meledakkan mesiu selama sesi dari Rumah Parlimen.

Usaha, yang kemudian disebut Plot Bubuk Mesiu (Plotter Gunpowder) gagal. Para pemberontak ditangkap dan dihukum. Salah satu pemberontak yang kisahnya cukup terkenal adalah Guy Fawkes. Dagingnya digunakan selepas pelaksanaan untuk mengikat buku ini. Buku ini mempunyai prasasti Latin pada sampulnya yang bila diterjemahkan berbunyi “Membaca Ini adalah salah satu contoh yang paling terkenal dari bibliopegy anthropodermic, kerana banyak yang percaya bahawa anda boleh melihat wajah Bapa, yang selamanya dipelintir kesakitan sebagai penyesalan kerana dihukum daging.”

Leeds, Inggris Ledger (1700) 

2 (Gambar) Kulit Buku Dari Kulit Manusia..

Pada tahun 2006, buku besar 300 tahun ditemukan di Leeds pusat kota, Inggris. Tidak banyak yang diketahui tentang buku ini. Tampaknya buku ini juga merujuk ke tahun 1700, dibuat selama Revolusi Perancis, saat anthropodermic bibliopegy mendapatkan popularitasnya.

Jika ini memang dibuat selama Revolusi Perancis, maka buku ini dapat berdiri di samping dokumen-dokumen lain seperti Hak Manusia dan Konstitusi Perancis 1793 yang juga diyakini memiliki salinan terikat dalam daging manusia.

Pembunuhan Yudisial Barn (1828)

3 (Gambar) Kulit Buku Dari Kulit Manusia..

Pembunuhan Barn Merah adalah sebuah pembunuhan keji yang terjadi di Polstead, Suffolk, England pada tahun 1827. Kes ini bermula apabila seorang wanita muda bernama Maria Marten mempunyai anak, William Corder di luar nikah. Saat itu kes ini merupakan pelanggaran yang boleh mengakibatkan penganiayaan dari petugas paroki.

William Corder dibunuh dan kemudian tubuhnya dibedah dan diperiksa oleh profesional perubatan. Kerangkanya menjadi alat bantu mengajar di sebuah Rumah Sakit Barat Suffolk. Kulitnya yg kecokelatan oleh seorang ahli bedah bernama George Creed dan digunakan untuk mengikat Buku yang ditulis oleh Creed.

Ada tulisan pada buku yang menjelaskan soal ini. Bunyinya kira-kira: “Pengikat buku ini adalah kulit Pembunuh William Corder. Diambil dari tubuhnya yang kecokelatan pada tahun 1828. George Syahadat Surgeon di Rumah Sakit Suffolk”.

Bibliigrafi James Allen, alias Jonas Pierce, alias James H. York, alias Burley Grove. (1837)

4 (Gambar) Kulit Buku Dari Kulit Manusia..

James Allen hidup di awal abad 19 di Massachusetts. Dia perompak yang akhirnya tertangkap setelah cuba merompak seorang lelaki bernama John A. Fenno di Massachusetts Turnpike.

Menjelang kematiannya, Allen meminta salinan buku kenangannya yang telah ditranskripsi oleh sipir penjara akan terikat di kulitnya dan diberikan kepada Fenno. Buku ini sejak itu telah disumbangkan oleh nenek moyang Fenno kepada Anthenaeum Boston.

::Sumber: apakabardunia

pixel (Gambar) Kulit Buku Dari Kulit Manusia..

Respon Anda? Kongsikan Ulasan Bernas Anda & Berdiskusi Dengan Pembaca Lain Di sini

Previous post:

Next post: