(Gambar)Kiamat 2012 Tak Jadi?? Boleh Ke Macam Tu??

by admin on January 3, 2012

in Gambar Tragedi

  • Sharebar

kiamat92 1 (Gambar)Kiamat 2012 Tak Jadi?? Boleh Ke Macam Tu??

Pelbagai bantahan dan penjelasan telah diberikan, namun memasuki tahun baru ini, masihada orang yang bertanya: benarkah kiamat akan tiba pada 2012?

Isu kiamat 2012 dipicu berakhirnya kalendar Bangsa Maya yang akan jatuh 21 Disember2012. Di kalangan keturunan Maya pun ada yang mempercayainya. Mereka melakukan ritual menyambut ”kiamat” dan menyediakan peti mati yang diisi barang kenangan.

Namun, Leonzo Barreno, ahli Maya dari Saskatchewan, Kanada berkata, konsep ’kiamat’ adalah tafsiran salah dari kalendar hitung panjang (long count).

Pensyarah University of Regina itu menambah, ketua Bangsa Maya memberitahunya, 21 Disember tahun ini hanya bermakna sederhana, pergantian kalendar baru.

Barreno, yang berhijrah ke Kanada dari Guatemala 23 tahun lalu dilatih khusus oleh ketua Bangsa Maya untuk membaca kalendar. ”Ada dua sisi kisah yang bertentangan,” kata dia.”Di satu sisi, kalendar ini dihubungkan dengan datangnya kiamat. Lain-lain, ialah versi dari suku Maya, yang jarang anda temui di media, Sebab, mereka (wartawan) tak pernahmenemubual kami, orang Maya.”

Bahkan, dia menambah, orang Maya hanya terlihat lima saat dalam Film ”2012″ yang dibintangi John Cusack. Padahal filem itu didasari apa yang didakwa sebagai ramalanBangsa Maya.

2012 maya (Gambar)Kiamat 2012 Tak Jadi?? Boleh Ke Macam Tu??

“Apabila saya membesar di kalangan Bangsa Maya, juga selama latihan, saya tak pernah mendengar kata” kiamat ”dari para ketua dan pemimpin spiritual.”

Bagi Bangsa Maya, Barreno menambah, 21 Disember 2012 adalah momentumkegembiraan, bukan sesuatu yang menakutkan. ”Ini sesuatu yang klise,” kata dia kepadaCBC. ”Ini pernah terjadi sebelumnya, menurut para ketua Maya, ini adalah kali kelimanyaberlaku.”

Untuk diketahui, prasasti Bangsa Maya di Tortuguero, Meksiko dianggap menyampaikan, Bolon Yokte -dewa yang berhubungan dengan perang dan dunia bawah akan turun pada 2012.

mayan calendar doomsday predicition 2012 (Gambar)Kiamat 2012 Tak Jadi?? Boleh Ke Macam Tu??

Namun, senada dengan Barreno, ahli Maya dari Jerman, berkata, persepsi ’kiamat’ keliru.Ia yakin, 21 Disember 2011 hanya soal pergantian kalendar yang berusia 5.125 tahun.

Selain itu, seperti yang diyakini Bangsa Maya, Bolon Yokte adalah figur yang berkaitandengan perubahan. Banyak keturunan Maya yang juga menepis ramalan kiamat, dan menyebutnya sebagai ’idea Barat’.

::P/S: Aduh boleh pulak kiamat nak di batalkan..huhu…Biarlah apa-apa pun yang penting kita kena bersedia apa jua..Kiamat tidak boleh duga bila ianya akan terjadi tetapi kita boleh menduga bila ia semakin hampir..wallahualam..

Sumber : Apa Kabar Dunia

pixel (Gambar)Kiamat 2012 Tak Jadi?? Boleh Ke Macam Tu??

{ 2 Komen Bernas… Telah Dikongsikan Setakat Ini. Pandangan Anda Pula? }

1 yahya January 25, 2012 at 5:36 pm

ini bukan isu kiamat, kalau memang kiamat itu perkara biasa, tapi ini nmusibah, wahai manusia bertaubatlah…
fakta baru 2012 kiamat ??? Artikel Yang Mesti Dibaca !! (1)
Kita Tahu Bahawa Allah Swt Allah Yang Menciptakan Semua Makhluknya, Termasuk Langit, Bumi, Gunung, Yang Paling Besar Iaitu Arasy, Yang Paling Kecil Iaitu Atom, Semuanya Allah Yang Menciptakan Nya. Kita Tahu Dengan.. http://bit.ly/Av249N

  

Reply

2 gfxrxrs December 15, 2012 at 1:57 pm

buni akan bergelap selama tiga hari siapa nak berdoa2 secepat mukin

  

Reply

Respon Anda? Kongsikan Ulasan Bernas Anda & Berdiskusi Dengan Pembaca Lain Di sini

Previous post:

Next post: