Jadual Berbuka Puasa 2011 & Waktu Imsak Seluruh Negeri-Negeri Di Malaysia

by admin on August 1, 2011

in Bulan Ramadhan

  • Sharebar

grey Jadual Berbuka Puasa 2011 & Waktu Imsak Seluruh Negeri Negeri Di Malaysia

[Jadual Berbuka Puasa 2011] Alhamdulillah……seluruh umat Islam di Malaysia pasti baru selesai bersahur awal pagi tadi. Bermulalah peperangan kita sebagai umat Islam pada hari pertama puasa sehingga tibanya waktu berbuka puasa nanti di sepanjang bulan Ramadhan kali ini (Waktu puasa adalah dari terbit fajar shadiq (waktu subuh) sampai terbenam matahari : waktu maghrib)

Bersahur pun adalah amalan penting pada Ramadan. Bagi mereka yang hanya mengkaji ilmu fekah akan berkata: “Oh, bersahur hukumnya adalah sunat saja.” Andai kata hukum ini dikaitkan dengan hadis sahih, kita akan menyedari betapa pentingnya sahur ini walaupun hukumnya adalah sunat.

Dari Anas RA, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud :

“Bersahurlah kamu kerana pada sahur itu ada berkat.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad, Tirmizi, Nasai dan Ibn Majah). Melalui hadis ini, amalan bersahur dikaitkan dengan keberkatan dan keberkatan pula membawa makna rahmat, kebaikan serta restu Ilahi.

Amalan bangun sahur ini membezakan antara puasa orang Islam dengan puasa orang Yahudi dan Nasrani (ahli kitab). Hal ini disebut dalam sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, yang bermaksud :

Perbezaan di antara puasa kami dengan puasa ahli kitab (Yahudi dan Nasrani) ialah adanya makan sahur
(Hadis riwayat An-Nasaie.)

Nampak? Yang mana terlepas atau malas nak bangun bersahur pagai tadi, boleh mulakan azam pada hari kedua Ramadhan pula ya…..Insyaallah.

Niat Puasa (Esok Hari)

grey Jadual Berbuka Puasa 2011 & Waktu Imsak Seluruh Negeri Negeri Di MalaysiaNiat Puasa (Sebulan Ramadhan)

grey Jadual Berbuka Puasa 2011 & Waktu Imsak Seluruh Negeri Negeri Di MalaysiaNiat Berbuka Puasa

grey Jadual Berbuka Puasa 2011 & Waktu Imsak Seluruh Negeri Negeri Di MalaysiaDi bawah ini, kami kongsikan Jadual Berbuka Puasa 2011 & Waktu Imsak bagi seluruh negeri di Malaysia. (Pastikan anda bookmark artikel ini sebagai rujukan anda sepanjang BuLan ramadhan kali ini)

Bil NEGERI
1 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 MELAKA & WAKTU IMSAK
2 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 JOHOR & WAKTU IMSAK
3 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 PERAK & WAKTU IMSAK
4 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 SARAWAK & WAKTU IMSAK
5 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 SABAH & WAKTU IMSAK
6 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 TERENGGANU & WAKTU IMSAK
7 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 KELANTAN & WAKTU IMSAK
8 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 SELANGOR & WAKTU IMSAK
9 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 PAHANG & WAKTU IMSAK
10 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 WILAYAH PERSEKUTUAN & WAKTU IMSAK
11 WAKTU BERBUKA PUASA 2011 WILAYAH PERSEKUTUAN & JADUAL IMSAK
12 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 PERLIS & WAKTU IMSAK
14 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 KEDAH & WAKTU IMSAK
15 JADUAL BERBUKA PUASA 2011 NEGERI SEMBILAN & WAKTU IMSAK
16
JADUAL BERBUKA PUASA 2011 PULAU PINANG & WAKTU IMSAK

grey Jadual Berbuka Puasa 2011 & Waktu Imsak Seluruh Negeri Negeri Di Malaysia

P/S : Petang nanti, boleh mula ronda-ronda pergi Bazaar Ramadhan pula bagi persiapan berbuka puasa termausklah bubur lambuk biasanya disediakan kebanyakan masjid. Kami ingatkan diri kami sendiri dan juga rakan-rakan Ohduniaku, berserdahanalah ketika berbelanja dan berbuka puasa

[Pastikan anda bookmark artikel Jadual Berbuka Puasa 2011 ini untuk rujukan anda sekeluarga daripada masa ke semasa]

Sumber : Berita Semasa

pixel Jadual Berbuka Puasa 2011 & Waktu Imsak Seluruh Negeri Negeri Di Malaysia

{ 12 Komen Bernas… Telah Dikongsikan Setakat Ini. Pandangan Anda Pula? }

1 maisarah August 1, 2011 at 4:34 pm

yeay…2 hours to go….
nak gerak g bazaar ramadhan kejap lagi

  

Reply

2 Jandy June 14, 2012 at 7:59 am

aku terima ayat komen spam tu slaaemm. mula-mula aku tak sangka ayat original dari bro tarmizi.ayat spam kalau dari blog, blog tu mesti dah jadi attack site.

  

Reply

3 Petai August 1, 2011 at 5:41 pm

perot aku dah berjoget ni. Tunggu masa je nak buka puasa kejap lagi. Orang yang paling popular sekarang ini muazzin lah yerk

  

Reply

4 yoyo August 1, 2011 at 6:18 pm

lapr la perot…tggu waltu buke je…saba2

  

Reply

5 nana August 2, 2011 at 6:07 pm

alah lapar nya skrg….nana tunggu ounya..tunggu punya…tunggu… tak berbuka juga…isk..isk…isk…isk

  

Reply

6 Wan August 3, 2011 at 1:55 pm

Jangan ditunggu-tunggu waktu berbuka puasa, makin tunggu tu yang rasa lama tu….

  

Reply

7 Jonathan November 12, 2012 at 4:26 pm

oh yer nk terima kasih juga sbb sudi baca entri sy tnpa sy beujnrkung ke sini terlebih dahulu. mat hargai jasa anda.alieza dayasari mahu anda baca artikel ini

  

Reply

8 Bobby February 14, 2013 at 4:38 am

salam ramadhan dan selmaat berpuasa.. Jebeng Otai mahu anda baca artikel iniJebeng Otai mahu anda baca artikel ini

  

Reply

9 dg juliati August 2, 2011 at 10:29 pm

Assalamualaikum …..Alhamdulilah

saya rasa sngt2 gembira dlm bulan Ramadhan ini…

kwn2 setiap kali berbuka puasa jgn la kita membazir membeli mknan yg berlebihan k, beli yg mna nak d mkn je k,

klu thn sudah saya sngt membazir tp skg syukur sngt2 dgn meminum air je saya da rasa kenyang ….

apa2 pun Selamat Berpuasa kpd semua umat Islam k

  

Reply

10 Wan August 3, 2011 at 1:54 pm

makin tengok waktu berbuka puasa ni makin meragam pulak satu badan. Mata dah nampak juadah berbuka puasa je ni Ya..Allah bagi kekuatan untuk hamba mu ni berbuka masa………

  

Reply

11 mor shadiana August 13, 2011 at 1:07 am

esk nh mkn ape la tkot x bngun mcm mne …

  

Reply

12 Nurul Izzah August 26, 2011 at 5:37 pm

Bagus punyaaaaaaaaaaaaa………….

  

Reply

Respon Anda? Kongsikan Ulasan Bernas Anda & Berdiskusi Dengan Pembaca Lain Di sini

Previous post:

Next post: