(Gambar) Jepun Diserang Jelly Fish?

by admin on February 9, 2011

in Gambar Haiwan

  • Sharebar

jelly (Gambar) Jepun Diserang Jelly Fish?

Sebelum ini ada berita kemunculan Jelly di perairan Jepun. Punyalah banyak. Seekor sahaja berat Jellyfish ini dianggarkan sekitar 200kg. Jellyfish datang ke Jepun, malangnya orang Jepun tak berapa nak makan Jellyfish ini. Kalau orang China ye…….

jelly3 (Gambar) Jepun Diserang Jelly Fish?

Jelly Fish ini bahagian yang boleh dimakan ialah bahagian atasnya. Kalau di Sarawak ada orang keringkan dan jadikan makanan kering. Obor-obor merah adalah yang paling berbisa. Ada satu kes, anak kepada Mufti Brunei meninggal dunia di Teluk Batik, Lumut terkena sengatan obor-obor merah. Rawatan awal sementara ke Hospital ialah sentiasa basahkan kawasan yang disengat dengan air laut bagi mengurangkan kesakitan.

jelly2 (Gambar) Jepun Diserang Jelly Fish?

Pemangsa bagi Jelly Fish ialah Penyu. Sekarang Sang Penyu dah semakin pupus jadi semakin banyaklah hidupan ini. Thailand dan nelayan Sarawak contohnya yang rajin menangkap Jelly Fish buat makanan. Cara ini mungkin dapat mengimbangi jumlah Jelly Fish diperairan negara. Satay Jelly Fish pun ramai kata sedap. Ada yang pernah cuba? Mungkin bisnes jelly fish ni tak banyak untung kot yang menyebabkan Jelly Fish tak dimanfaatkan.

jelly4 (Gambar) Jepun Diserang Jelly Fish?

Petua daripada nelayan, kalau terkena sengatan atau dibelit oleh obor-obor, basahkan kawasan yang kena dengan air laut kemudiannya berguling di pasir pantai yang kering. Pasir tu mesti kena cahaya matahari.

jelly51 (Gambar) Jepun Diserang Jelly Fish?

pixel (Gambar) Jepun Diserang Jelly Fish?

Respon Anda? Kongsikan Ulasan Bernas Anda & Berdiskusi Dengan Pembaca Lain Di sini

Previous post:

Next post: