(Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

by admin on July 26, 2011

in Gambar Berita

  • Sharebar

grey (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

Tiada angin, tiada ribut, alih-alih diberitakan duit syiling baru akan kita gunakan tak lama lagi. Di atas merupakan perbezaan yang boleh anda lihat antara gambar duit syiling baru VS duit lama. Ya…….duit baru bakal keluar tidak lama lagi. Adakah mungkin kita semua sempat menggunakannya duit baru sebelum menjelangnya Hari Raya nanti?

Secara jujurnya kami melihat rebentuk duit syiling baru ini lebih menarik. Setuju?

Gambar Duit Syiling Baru - 5 sen

grey (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

grey (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

Gambar Duit Syiling Baru - 10 sen

grey (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

Gambar Duit Syiling Baru - 20 sen

grey (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

grey (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

Gambar Duit Syiling Baru - 50 sen

grey (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

grey (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

Selepas anda melihat rekebentuk bagi gambar duit syiling baru Malaysia, apa kelainan anda cam? Angka dibuat dalam Italic bukan? Ker tak perasan? Kami pun pelik kenapa rekebentuknya sebegitu, kalau buat angkanya dalam kedudukan menegak kan lebih baik. Erm…entahlah. Selain itu apa yang kami perhatikan saiz duit syiling baru ini lebih kecil berbanding dengan duit syiling lama. Pemerhatian anda pula bagaimana?

grey (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling LamaSekali tengok gambar duit syiling di atas ini, macam sama sahaja dengan duit syiling Malaysia yang baru. Betul tak? Gambar duit syiling di atas merupakan duit syiling bagi matawang Euro. Mungkin kebetulan kot?

Sumber : Berita Semasa

pixel (Gambar) Duit Syiling Baru Malaysia Menggantikan Duit Syiling Lama

{ 37 Komen Bernas… Telah Dikongsikan Setakat Ini. Pandangan Anda Pula? }

1 Zoul July 26, 2011 at 11:47 am

Menarik sgt.

  

Reply

2 ayahanda July 26, 2011 at 12:04 pm

mungkin sbb teknology pembuatannya sama kot.baca surat khabar,bnm guna cara terkini untuk buat duit syiling

  

Reply

3 Jessi June 14, 2012 at 8:23 am

sy ada syiling 10 sen thn 1967 dan 1968syiling 20 sen 1976 utk diuajl.sy juga nak jual duit kertas RM50 no siri NM3989878.Kalau duit kertas negara luar ade ke yg nak beli?duit kertas indonesia 5 ribu rupiah tahun 1992 no siriPTM141998, duit kertas india 10 rupee no siri 4JK 798746depan gambar mahatma gandhi belakang gmbr tiga jns haiwansesiapa pembeli yg berminat boleh call or msj0177536330.TQ.

  

Reply

4 cEro July 26, 2011 at 3:17 pm

bila keluar?? ada dengar bila tak???

  

Reply

5 afhamuddin July 26, 2011 at 3:30 pm

tak silap aku, duit syiling baru ni kuar awal tahun 2012 nanti
tak dapatla…nak beraya dengan dengan duit baru nanti

  

Reply

6 anastasha July 26, 2011 at 11:23 pm

duit syiling lama still blh guna x slepas kuar duit baru nih? ke mcm syiling rm1 jugak? dh x blh guna.. klu x blh, hbis la duit dlm tabung aku kna masuk bank nih… =( I LOVE MY COINS!!

  

Reply

7 iskandarzulkarnainshah July 31, 2011 at 6:28 pm

salam…
aik.. saiz tak sama ngan saiz duit syiling lama ke? kalau tak sama… mcmana mesin-mesin tu nak bezakan nilai duit tu dari segi saiznya? contoh… telefon awam… mesin menjual air…

  

Reply

8 Jalut August 2, 2011 at 3:00 pm

Salam..saya nak mintak izin copy gambar ni.. kedit to ohduniaku…

  

Reply

9 lunaticg August 5, 2011 at 7:28 am

Salam.
Komuniti pengumpul duit syiling dah dapat rumours ni daripada tahun lepas lagi. BNM memang buat saiz siling tu lebih kecil untuk memudahkan pengguna membawanya selain menjimatkan kos menempa duit syiling tersebut.

  

Reply

10 firdaus August 8, 2011 at 7:20 pm

cantik la duet baru nih…

  

Reply

11 komander August 9, 2011 at 11:34 am

syiling rm 1 harus diadakan kembali agar pengguna lebih dapat menyimpan nilai wang dalam bentuk syiling…syiling ini juga mudah digunakan bagi peniaga2…BNM disarankan agar mencipta syiling rm 1 yg lebih canggih agar tidak dimanipulasi lagi oleh penyangak syiling palsu seperti yg berlaku pada syiling rm 1 emas yg dahulu…

  

Reply

12 ciku August 14, 2011 at 3:01 pm

freemason sedang mengambil alih negara

  

Reply

13 Hafiz August 15, 2011 at 11:10 am

kenapa perlu ditukar??
masalahnya, mane bulan sabit n bintang??

Na’uzubillah…..kepada yg terlibat dgn pembikinan duit syiling baru, cuba jelaskan apa yg berlaku skrg?? kenapa x guna lambang bulan sabit n bintang je sebagai lambang negara Islam?? kenapa?? dah jemu ke??

  

Reply

14 kalakatu August 17, 2011 at 12:49 pm

kenapa duit 10sen xde gmbar belakang?? ada flag israel ke?? betu la ciku memag freemason dah takeover

  

Reply

15 Zino November 12, 2012 at 7:56 pm

/ terima kasih naim,,, silevr coin tu dah sampai ketangan saya,, kalau sesapa nak membeli saya storkan beli ngan naim,, seorang yang boleh dipercayai dan friendly,,, nanti kita berurusan lagi masih ramai yang belum sedar kepetingan silevr

  

Reply

16 Abby August 18, 2011 at 2:42 am

Aku rasa kalau syiling Mesia buat bentuk empat segi baru cantik. Cam duit lama2. Baling kat kepala pun sedap, ada bucu.

  

Reply

17 Anderson June 14, 2012 at 7:00 am

duit syiling untuk di jual.duit 50 sen 1967/1968(berlongkang) , seriiggnt syiling tahun 1981(warna perak) , seriiggnt ninth southeast asia games 1977 (warna perak), seriiggnt 20 tahun merdeka 1957-1977 (warna perak) ,5 sen 1971king edward VII tahun 1903/1908 , Queen Victoria One Cent Straits tahun 1862 , Quenn victoria straits setelements tahun 1886 , George VI commissioners of currency malaya 1 cent tahun 1943(6 keping)/1945(2 keping) dan macam-macam lagi.harga boleh rundinghubungi 0176885424

  

Reply

18 Kijuan June 16, 2012 at 12:41 pm

aku ade duit brtarikh 1789-1797..cntik lg..berkilat..tp duit ni xde nilai die..ade tisan je kat blkg die mcm pahanergagn utk george washington..pe bnde tu eh..??spe tau email kat syilinglame@yahoo.com

  

Reply

19 AfiMercy August 22, 2011 at 12:37 pm

Blakang duit 5 sen tu bukan flag israel….shape geometri…bnyk terdapat di Malaysia….pada binaan2 masjid…

  

Reply

20 Nor Aishah September 6, 2011 at 11:24 am

nak duit emmmmmmmmmmmmmmmmmm

  

Reply

21 nor aishah September 6, 2011 at 11:23 am

nak duit baru emmmmmmmmmmmmm

  

Reply

22 lis September 19, 2011 at 12:10 am

korang ni suka sangat merepek. cuba tengok seni bercirikan islam. kan ada 8 segi tu..jangan ckp ikut sedap kepala lutut je.

  

Reply

23 Surad June 14, 2012 at 3:13 am

Wang MALAYSIA (saya ada 1971 RM 5 TUNKU ABDULRAMAN RUTERA AL-HAJ)(50 sen,20 sen,1 sen,,,1971)(50 sen,20 sen1 sen,,,1976)(RM 1 ulang tahun ke 25 kumpulan wang saimpnan pekerja,,1977)(RM 1 NINTH SOUTHEAST ASIA GAME,,1948)(COMMISSIONERS OF GURRENCY MALAYA)Wang BRUNEI(SULTAN OMAR ALI SAIFUDDIN III,,berparit,50 sen,20 sen,10 sen,5 sen,tahun 1967) (SULTAN HASSANAL BOLKIAH ,,berparit,50 sen,,1989,1984,1979,1971)(20 sen,,1987,1984,)(10 SEN,,1987,1983,1980)(5 SEN ,,1981,1976)Wang SINGAPORE((20 SEN,1972,)(10 SEN,,1978,,1971)Wang HONG KONG (Five dollars ,1984)(one dollars 1978)(Fifty Cents,1973),(THE COMMEMORATE THE CORONATION OF H.M QUEEN ELIZABERTH II, 2ND JUNE 1953) Kalau sesiapa berminat hubungi saya ke nombor 0135677207

  

Reply

24 Jacson June 16, 2012 at 12:22 pm

askum….saya ader 1 ringgit tahun 1957-1982(25 tahun mkedera) gambar tunku abdul rahman,50 sen terbelah pun ader tahun 1967,1ringgit tahun 1959-1979 pun aku ader, 1 ringgit tahun 1401 pun aku ader tulisan jawi…berminat kol aku—izzwan +0174511104

  

Reply

25 NASIR September 19, 2011 at 3:53 pm

ASAL BOLEH LIKE SEKALIJERR :(

  

Reply

26 honey November 5, 2011 at 1:07 pm

yalah bila nak keluarkan duit syiling yg baru…

  

Reply

27 honey November 5, 2011 at 1:10 pm

mengapa duit 5 sen dan1sen jarang dugunakan sekarang…

  

Reply

28 bruce lee johor November 11, 2011 at 10:54 pm

mybe duit 1 sen dgn 5 sen nilai saham yek da jatoh kot… uh pnggunaannya x meluas kot….

  

Reply

29 Nanae June 14, 2012 at 8:32 am

semua org yg komen2 tu.. baik jangan jual duit siilng lama kamu urg tu.kita sama2 simpan sampai 100 tahun.kita tapuk2 tu duit… biar bank negara bingung mana sudah tu duit lama2 tu.lepas tu biar dia org yang pelanyang mau tu duit.. harga mahal… ha….. baru la okey.. tahun 2012 semua duit kena tukar baru wang kertas & siilng. fikir2kan lah…

  

Reply

30 xdsgnrBNM December 21, 2011 at 8:21 pm

tahniah BNM keluarkan siri duit syiling baru dan duit kertas baru. sy x dsgnr terasa teruja dgn dsgn yg dikeluarkan yg sudah dilihat sejak 2004 lagi…dan ada pembaharuan2 lain yang dibuat….sesungguh dgn penggunaan syiling dan duit kertas yang baru ini akan melonjakkan nilai matawang kita

  

Reply

31 ewan February 8, 2012 at 4:27 pm

nk wt guano duit zamn loni sangat comel macam. gewe aku ….di kuala lumpur..!??hehehe …….{^_^}

  

Reply

32 Barbie February 11, 2012 at 9:58 pm

Saya suka kumpul duit malaysia..tapi design duit syiling baru ni membuatkn saya kurang tertarik..apa makna lambang d stiap belakang duit syiling y baru ni..?duit 20sen tu kat depan dah ada lambang bunga raya..kat belakang tu bunga apa pula..?sy x faham..mcm token jer..saiz lebih kurang sama..bentuk bulat..mungkin pengguna boleh tersilap..kalau org buta guna syiling ni..mereka boleh bezakan x..? kenapa x design y ada bentuk unik untuk stiap nilai syiling ni..

  

Reply

33 carroteatchappy February 28, 2012 at 4:16 pm

syiling baru ni ok..tp ringan sgt..cam x de harge.. prefer yg lama lgi baik. beside, kalo tukar corak baru keberatan sama saiz jer beza, x pe juga..

  

Reply

34 Sazib June 14, 2012 at 3:51 am

As’salam…Saya pengumpul kelkosi syiling lama2 dlm pelbagai Tarikh..Dlm kelkosi sayaada segelintir saje yg kekurangan;1969-10sen1970-10sen/50sen1972-10sen/50sen1974-10sen/20sen/50sen1975-50sen1976-50sen1983-5sen/20sen1984-10sen/20sen1985-10sen/20sen1986-10sen/20sen1987-10sen1995-20sen1996-20sen1999-20sen2003-20sen2006-50senSsiapa ada mnyimpan syiling tersebut dan berminat untuk menjual,sila hubungi saya..harga mati RM200 setiap 1 keping..Saya-AdyCall-0133909800

  

Reply

35 Lan 777 September 17, 2012 at 3:10 pm

saya ada syiling ade tulisan arab.. rupa bentuk nampak antik dengan ada gambar binatang gurun & orang pegang senjata.. antara tulisan yang tertulis “ibrahim, ismail”.. hubungi la saya 0105667732 untuk melihat duit tu & kita boleh runding harga..

  

Reply

36 Lie November 12, 2012 at 1:41 pm

yang TAK terbelah thgaaesnya nak cari duit 50sen tahun 67,68, dan 69 yang tak terbelah tengah.nak lengkapkan koleksi, sanggup beli rm10 sekeping.SMS ke 06-6720070, nanti saya akan contact balik.

  

Reply

37 hp 3800 toner cartridges May 9, 2013 at 2:36 pm

I am waiting for your responses. thanks.

  

Reply

Respon Anda? Kongsikan Ulasan Bernas Anda & Berdiskusi Dengan Pembaca Lain Di sini

Previous post:

Next post: